RSS

ΣΚΟΤΕΙΝΑ (ΜΟΡΝΑ) - Scotina (Morna)


Click over the picture


Ορεινός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές των Πιερίων, δίπλα στο χείμαρρο Μαυρονέρι. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 οι κάτοικοι των Σκοτεινών ίδρυσαν το νέο χωριό Φωτεινά, όπου και εγκαταστάθηκαν. Ωστόσο σώζονται πολλά από τα πέτρινα σπίτια του οικισμού, δείγματα της τοπικής, λαϊκής, Μακεδόνικης αρχιτεκτονικής.

Στην είσοδο του οικισμού ο χείμαρρος προσφέρεται για ψάρεμα πέστροφας. Περιβάλλεται από πλούσιο δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που αποτελείται από οξιές, δρυς και κωνοφόρα δέντρα (μαύρη πεύκη), όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την πλούσια πανίδα και χλωρίδα των Πιερίων. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για ορειβασία, πεζοπορία και διαδρομές με οχήματα παντός εδάφους. Αξιόλογη είναι η φραγμολίμνη που κατασκευάστηκε πρόσφατα λίγο έξω από τον οικισμό.


Στο μοναδικό εστιατόριο, που βρίσκεται λίγο πριν από τον οικισμό, σερβίρονται τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε επίσης φαγητά με κρέας από χοίρους ελευθέρας βοσκής, ντόπιας παραγωγής. Βορειότερα του οικισμού βρίσκεται σε θαυμάσιο τοπίο ένας πιο μικρός οικισμός, η Φτέρη. Απέχει 32 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση Φωτεινών). Από τα Φωτεινά η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται μέσω δασικού χαλικοοτρωμένου δρόμου.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου